Alföldi Róbert

A hatalom fojtogató ölelése

- A Landestheater Niederösterreich számára rendezi meg az Anyám, Kleopátrát. Miért érdekli a téma?

- A regény azt vizsgálja meg mélyrehatóan és kíméletlen őszinteséggel, hogy hogyan működik az emberi lélek, tulajdonképpen a szerelem mibenlétét, a szerelem összetett, ijesztő természetét kutatja. Hogyan lehetséges, hogy ez a szerelem egy másik személy valójába ily mélyen eszi bele magát, és az ember ebből a fojtogató ölelésből többé nem szabadulhat. Egy olyan társadalmi miliőben, mely az ilyen kapcsolatot ösztönzi, mi magunk válunk ezzé az agresszív és gátlástalan partnerré. Ezt a regényt én mindig is nagyon nagyra tartottam, és eddigi egyetlen játékfilmemet is ebből forgattam.

- Hogyan fogadták Magyarországon A nyugalmat?

- Mikor először megjelent, a regény nagy sikert aratott. Sokan olvasták el, és sokan ismertek rá arra a fojtogató légkörre, ami a társadalmi vagy magán életükből ismerős volt.

- Bartis regényének politikai háttere és a mai magyar helyzet összehasonlítható?

- Az előadást tekintve nem különösebben érdekel a regény politikai háttere. Másrészt a regény által ábrázolt időben nem éltem még, pontosabban kisgyerek voltam. Nincs személyes tapasztalatom abból a világból, ám amikor a regényben olvasom, egyre inkább ráismerek a mai magyar helyzetre.

- Miben különbözik a kommunizmus baloldali nyomásgyakorlása a jobboldali nyomásgyakorlástól a mai Magyarországon?

- Minden diktatúra fontosabbnak tartja önmagát az embereknél, esetlegesen olyan mértékben, hogy megpróbálja a gondolkodás szabadságát korlátozni, csak egyfajta világnézetet, egy meghatározott gondolkodásmódot fogad el. Idáig már eljutottunk ma Magyarországon. Az Orbán rezsimet azonban még sem sorolhatjuk be mint klasszikus diktatúrát, de az ehhez vezető első lépéseket már rég megtették.

- A magyar társadalmat egyre mélyebb megosztottság fenyegeti -  mit lehet ez ellen tenni?

- Az egyre rémisztőbb és egyre fájdalmasabb megosztottságot Magyarországon csakis és kizárólag a közös gondolkodással lehetne felszámolni. Ehhez először is a feleknek el kellene fogadniuk a valóságot, meg kellene hallgatniuk a másik véleményét, és el kellene felejteniük ezt az autoriter viselkedést. Nekünk mindannyiunknak állást kell foglalnunk – úgy is mint egyének, de úgy is mint társadalom. Szembe kell tudnunk nézni a realitásokkal: kik is vagyunk mi, és kik is voltunk? Majdhogynem a színház az utolsó fóruma ezeknek a vitáknak, már ameddig ezt a hatalom hagyja.

- Rendezéseit nemzetközi szinten is dicsérik – tesz különbséget munkája során az esztétikai és politikai igényesség között?

- Nem voltak és soha nem is lesznek politikai ambícióim. Engem a színház csakis esztétikai értelemben érdekel, különösen annak társadalmi vetülete.

- Mióta meg kellett válnia a budapesti Nemzeti Színház igazgatói székétől, azóta dolgozott Bajorországban, most itt ST. Pöltenben – itt mások a feltételek az Ön számára, mint Magyarországon?

- Minden új munka során adódnak nehézségek. Mindig az a legfontosabb, hogy aktuális és fontos előadás szülessen. Ebben a tekintetben nincs különbség. Bettina Hering művészeti vezető ( Landestheater Niederösterreich ) meghívása nagy bizalomról és tiszteletről tesz tanúbizonyságot, és épp ez az az ok, ami miatt ezek a megbízások nagy megtiszteltetést jelentenek számomra – különösen a mai magyar helyzet ismeretében.

 

Kép melletti hosszú szöveg :

Bartis Attila sikerkönyvének A nyugalomnak - mely egy szenvedélyes családtörténet, hátterében  a magyar rendszerváltással – színpadi változatát mutatja be német nyelvű ősbemutatóként Anyám, Kleopátra címen a Landestheater Niedrösterreich.   A darabot a budapesti sztárrendező, az Orbán kormány által elbocsátott színházigazgató, Alföldi Róbert rendezi.

(Spielorte nyomán.)